Jean-Francois Jacouton Viognier Granite

19,95 per fles

Een intense geur van pioenrozen in combinatie met tropisch fruit waaronder ananas, perzik en mango.  Deze aroma’s worden afgewisseld met mooie romige botertonen. In de mond zet de wijn mooi fris in waar er minerale tonen te proeven zijn. Aangevuld met een heerlijk vol en rond mondgevoel. Het fruitige komt direct weer naar voren maar ook de vette tonen zijn duidelijk herkenbaar. De afdronk is zijdezacht en speels waardoor het uitnodigt om een volgende harmonieuze slok te nemen.

Beschrijving

Jean-François Jacouton werd opgeleid in verschillende wijnkelders o.a in Côte Rôtie en Savoie. Gedreven door zijn wens om zelf wijn te maken richte hij Domaine Jacouton op in 2010 in het kleine dorpje Vion, in het hart van de Côtes du Rhône Septentrionales. Hij nam de wijngaarden over van zijn grootvader die rondom het dorp Vion liggen. Door de opgedane ervaring maakt hij nu wijnen met ‘pit’ of ‘ballen’. Toch drukt hij zijn stempel op de twee hectare in Saint Joseph en vier hectare Ardèche wijngaarden. Allereerst door biologische wijnbouw, het herstellen van oude percelen, en omdat hij luistert naar wat de bodem, de druif en het wijnjaar van hem vragen. Niets is vanzelfsprekend, alle opties worden besproken en zorgvuldig een afweging gemaakt.

Vanaf de wijngaarden met veel gebroken graniet in de bodem op een hoogte van 400 meter heeft hij tijdens zijn werk een prachtig uitzicht op zijn geboortedorp Vion. Het historische dorpje was een van de eerste die behoorden tot de appellatie Saint Joseph. Hier is het onmogelijk om met machines te werken, alles moet handmatig gebeuren. Dit deel is favoriet voor de chasselas en viognier. Als ‘artisan du terroir’ zoals hij zichzelf noemt is hij altijd op zoek om zijn druif het maximale aan gebied typische en bodemeigenschappen uit de aarde te laten halen. Om zo wijnen te creëren die frisheid combineren met mineraliteit, zijdezacht maar goed gestructureerd zijn.

De wijnen worden vergist op hout en rijpen vervolgens sur lie op dezelfde vaten voor tien maanden met regelmatige battonage. Geen van de vaten is nieuw en zo wordt de uitdrukking van het terroir beschermt. Alleen de Condrieu krijgt 1/3 nieuw hout, maar met z’n hoge kwaliteit en geconcentreerde most is dat geen enkel probleem.

Wijn informatie

Land

Streek

Druivenras

Inhoud

Producent

Afsluiting

Biologisch

Houtlagering

Smaakprofiel